,,Bycie piekarzem to trudna sprawa.
Pieczenie chleba to nie zabawa.
W piekarni wszystko bywa gorące,
gorące są piece, jak w ciągu dnia słońce.
A w piecach tych pieką się przepyszne bułki,
i smaczne rogale wraz z chlebem do spółki.
Tu wszystko jest białe: podłogi i ściany,
i chleb, który mąką co chwilę sypany”.
Z okazji Dnia Piekarza i Cukiernika Tygryski dowiedziały się na czym polega praca piekarza i cukiernika, oraz jakie znaczenie mają dla nas te zawody. Zapoznały się z procesem powstawania chleba i jak ważną rolę odgrywa on w naszym życiu.
Wspólnie omówiliśmy różne rodzaje pieczywa oraz składniki potrzebne do ich wypieku.A na koniec dzieci upiekły przepyszne maślane ciasteczka. Przygotowania do wypieków rozpoczęły się od poznania tajnego przepisu, który był potrzebny do zrobienia ciasta, po czym zabrali się wszyscy ochoczo do pracy.