^Back To Top
  
  
  
Get Adobe Flash player

Jadłospis

Jadłospis 16.09 - 20.09.2019

  

 

Śniadanie

Obiad - zupa

Obiad  II danie

 

Podwieczorek

PN

16.09.19

- kawa z mlekiem

- pieczywo mieszane,  masło,

-  jajecznica,
- jabłko pieczone

 (mleko, jaja, gluten)

- krupnik  /wywar drobiowo – wołowy/

(zabielany)

- jajko sadzone

- ziemniaki  /jogurt/

- surówka z kiszonej kapusty z marchewką, zieloną papryką,

- kompot agrestowy,
- rzodkiewka

- drożdżówka z serem

- jabłko

 

 

 

 

 

 

(seler, mleko, gluten, jaja)

WT

17.09.19

- bawarka

- pieczywo żytnie z szynką drobiową  ze świeżym ogórkiem sałatą

- banan

(mleko, gluten)

- porowa wywar z kaszą jaglaną, zabielana /wywar z kaczki/



- spaghetti  z mięsem i warzywami

-kompot owocowy
- jabłko, marchewka

- paluch kukurydziany

- soczek pomarańczowy 100%

(seler, mleko, gluten)

ŚR

18.09.19

- herbata

- pieczywo mieszane  

- pasta rybna,

- zielona sałata

/chałka dżem

- herbata

(gluten)

ogórkowa z ryżem  (zabielana) /wywar wołowo drobiowy/

- ziemniaki /jogurt/ kasza jęczmienna

- nugettsy  z kurczaka w sezamie

- surówka z kapusty włoskiej, marchewki, sos jogurtowy

- kompot porzeczkowy

- kiwi, papryka

- bułka owsiana z sałatą, pomidor, szczypiorek

- kompot owocowy

 

(seler, mleko, gluten)

CZW

19.09.19

- herbata/ kakao

- chleb z masłem,

- wędlina

- pomidor, ogórek zielony, szczypiorek

- mandarynka

(gluten)

grysikowa z jarzynami /wywar drobiowy/

 

 

 

- fasolka po bretońsku z mięsem

- chleb wieloziarnisty

- kompot wieloowocowy

- marchewka, mandarynka

- serek waniliowy

(mleko)

 

(seler, mleko, gluten, jaja)

20.09.19

- herbata z mlekiem

- pieczywo mieszane z masłem

- wędlina z jajkiem

- zielona sałata-
-marchewka, jabłko

 (gluten, mleko, jajo)

- żurek z ziemniakami  i wędliną /wywar wieprzowy/ zabielany

 

- ryż z jabłkami i cynamonem

- woda z cytryną

 

- budyń waniliowy

 

(mleko)

 

 

(seler, mleko, gluten)

           

Wskazówki dietetyczne:
Ziemniaki
– dostarczają witaminę C, błonnik, który ułatwia trawienie, potas, który jest niezbędny
dla prawidłowej pracy serca i zapobiega obrzękom

Szczypiorek – ma działanie przeciwbakteryjne i potencjalne właściwości przeciwnowotworowe.
Sałata – ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie, chroni przed zarazkami, pomaga pokonać infekcje